Navigatie

Wat is V i l t e n ?

Wat is vilten nu precies?  

3000 jaar geleden werd er al vilt gemaakt. Door vezels wol op een plat vlak te leggen en deze met water en zeep te bewerken werden er wollen lappen gemaakt. Zo gebeurt het nu nog steeds. Door de werking van de handen en de zeep gaan de natte vezels in elkaar gaan zitten en ontstaat er een stuk stof.

De cursus

In de cursus kun je werken met alle mogelijke kleuren wol ( we hebben er meer dan 120 in voorraad) en anders dan bij weven kun je meer improviseren en bijstellen en daardoor heel verrassende effecten krijgen. Vilten is daarom zo leuk om te doen. Cursisten hoor ik vaak zeggen dat ze het een soort van schilderen vinden..... alleen dan met wol!

Je bent op een cursusdag voortdurend met je handen bezig. Wol kiezen en combineren, wolvezels uitleggen, nat maken, inzepen en wrijven. Het viltproces kan erg rustgevend en meditatief werken. Je kunt hierdoor - vind ik zelf - meer in het hier en nu komen. En tevens is het ook erg gezellig en inspirerend om in groepsverband te vilten. Tijdens de eerste cursus, maak je een shawl die je 2-zijdig kan dragen. Dit is een 2-D techniek die ook wel nunovilt wordt genoemd.

In de tweede, gevorderden cursus maak je een kol of tas die uit één stuk word gemaakt en 3D is. Het leuke is dat je met een werkstuk naar huis toe gaat, dat je zelf hebt gemaakt.

De werking van vilt

Meestal gebruik ik de wol in combinatie met zijde. Het resultaat is heel licht en toch warm en winddicht. Door merinowol te gebruiken die niet prikt, kunnen de shawls en kollen goed op de blote huid gedragen worden.

img0005.jpg

img0007.jpg

© 2010 - 2019 Q-art | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie